5 September 2011

MAIL ART tentoonstelling in Chaam

HAASTIG ONTHAASTEN

MAIL ART tentoonstelling in Chaam

Van 11 tot en met 25 september zijn in de QS Gallery in Chaam de resultaten te zien van twee mail art projecten van Mr. Colori en het Museum of Instant Images in Chaam. 250 Kunstenaars uit meer dan 50 landen hebben een bijdrage geleverd aan deze expositie.

Living fast / living slow betreft een internationale presentatie van de verschillende visies op het begrip langzaam leven – Slow living. Of het tegenovergestelde.
Lijsten n.a.v de boeken van de grote Italiaanse filosoof en schrijver Umberto Eco. De wereld samengevat in opsommingen, collecties, series, enz. Of alles samengebracht in een lijst.

Mail art is postkunst: stukjes kunst uit de hele wereld worden met elkaar uitgewisseld binnen een alternatief netwerk van kunstenaars. Er wordt gecommuniceerd in brieven, postkaarten en via alles waar maar een postzegel op kan blijven plakken. Het virtuele Museum of Instant Images heeft in 30 jaar zo een archief van duizenden stukken opgebouwd en het wordt beheerd door Mr. Colori, de naam onder welke Toon Joosen uit Chaam bekend staat in de mail art netwerken.
Het thema van de tentoonstelling Living fast / living slow is hiervan een onderdeel en refereert bovendien aan het internationale Cittaslow gedachtegoed, het snelle leven tegenover het langzame. De gemeente Alphen-Chaam is sinds 2010 namelijk een Cittaslow gemeente. Het Cittaslow label is een kwaliteitskenmerk voor kleine gemeentes met o.a. bijzondere aandacht voor een prettige en duurzame leefomgeving. (www.cittaslow-nederland.nl)
De culturele component van de Cittaslow gedachte wordt momenteel ingezet in het kader van Brabantstad Culturele Hoofdstad 2018 en deze tentoonstelling vormt daar een onderdeel van.
Op een weblog slow-project.blogspot.com worden de dagelijkse inzendingen gepubliceerd en is de uitnodiging voor de a.s. themadagen te downloaden.

Mensen ordenen hun leven door middel van lijsten, zegt Umberto Eco. Dat geeft overzicht. Lijstjes van vrienden, lijsten van lievelingsmuziek, lijsten van dingen die je nog moet doen, enz. Wereldwijd is dat hetzelfde, maar neemt het ook steeds weer andere vormen aan. Dat is de uitkomst van de vraag op het thema Lijsten, in woord en beeld gebracht op dit onderdeel van de tentoonstelling.
Ook hier is een lijst van bijdragen te zien op het weblog: listsproject.blogspot.com
Van beide onderdelen van de tentoonstelling zijn aparte catalogi verkrijgbaar.

Op 17 en 18 september is de tentoonstelling open van 14.00 uur tot 19.00 uur
op het adres: Beckershagen 15 in Chaam.
Op 17 september zal om 11.30 uur Drs. H. W. S. M. Nuijten, burgemeester van de Gemeente Alphen-Chaam, middels een boeiend betoog uitleg geven over Cittaslow, waarvan hij zo’n warm pleitbezorger is.
Op 18 september zal om 11.30 uur Ir. Gijs Joosen, Senior Architect bij architectenbureau ONL / Oosterhuis-Lénárd te Rotterdam, meer vertellen over het thema Speed in hun architectuur en o.a. over het Space Xperience Center Curaçao, ruimtevluchten vanaf Curaçao. De toekomstige terminal voor de ruimtereizen is evenals de befaamde auto-showroom van Hessing aan de A2 een ontwerp van ONL.
Op beide dagen geeft Mr. Colori (Toon Joosen) een lezing over de mail art projecten en over het Museum of Instant Images
Voor deze lezingen moet u zich tevoren even aanmelden.

Ook op 24 en 25 september is de tentoonstelling open van 10.00 uur tot 18.00 uur
op het adres: Beckershagen 15 in Chaam.
De toegang is steeds vrij – volgens de pricipes van de mail art.

De tentoonstelling is op afspraak ook op werkdagen te bezichtigen tussen 11 en 25 september 2011 (behalve op dinsdag) op het adres: Beckershagen 15 te Chaam.
Mailen, opbellen of gewoon aanbellen.

Later wordt een selectie van de bijdragen van de tentoonstelling geëxposeerd in de hal van het Gemeentehuis van Alphen-Chaam. In de loop van 2012 gaat de expositie op reis; eerst naar de andere Cittaslow gemeenten binnen Nederland: Midden-Delfland, Borger-Odoorn en Vaals en daarna waarschijnlijk naar Italië.
Meer informatie over de tentoonstelling en de andere activiteiten van Le Quattro Stagioni zijn te vinden op de website: www.colori.nl

Beckershagen maakt deel uit van de fietsroute ‘De Baronieroute’ en van de wandelroute 'De Kapelroute'. De expositie kan als rustpunt dienen voor de fietsers en de wandelaars van deze routes.

No comments:

.